Bir nükleer patlama, örneğin nüfus yoğunluğu olan bir şehir üzerinde ise, muazzam bir hasara neden olur. Hasarın derecesi patlamanın merkezine (hiposentr veya yer-sıfır noktası olarak da adlandırılır) olan uzaklıkla değişir. Patlamaya yakınlık derecesiyle hasar da artar. Hasar birkaç şekilde oluşur:
- Patlamadan doğan yoğun ısı dalgası
- Patlamanın yarattığı şok dalgasınının meydana getirdiği basınç
- Radyasyon
- Patlama ile etrafa yayılan radyoaktif serpinti (toz ufaklığında radyoaktif malzeme bulutları)

Bilim adamları Hiroşima ve Nagasaki patlamalarından kurtulanları nükleer patlamaların insan sağlığı üzerine kısa ve uzun-vadeli etkilerini daha iyi anlayabilmek için incelemişlerdir. Radyasyon ve radyoaktif serpinti vücutta aktif bölünmeye uğrayan hücreleri (saç, bağırsak, kemik iliği, üreme organları) etkilediği belirlenmiştir. Rastalanan bazı sağlık durumları şu şekilde sıralanabilir:
- Mide bulantısı, kusma ve ishal
- Katarakt
- Saç kaybı
- Kan hücresi kaybı
- Lösemi
- Kanser
- Kısırlık
- Doğum kusurları
Bilim adamları halen bu incelemelerine devam etmektedirler.
Nükleer Kış
Bilim adamları 1980’li yıllarda bir nükleer savaşın (dünyanın çeşitli yerlerinde patlatılan nükleer bombalar içeren bir savaş hali) sonuçlarının tahmininden “nükleer kış” teorisini öngörmüşlerdir. Nükleer kış senaryosunda, birçok bombanın patlamasıyla yeryüzünden çok miktarda toz kalkacaktır. Bu toz ile radyoaktif serpinti atmosferin yüksek tabakalarına erişecek ve güneş ışığını bloke edecektir. Güneş ışığının seviyesinin azalması yeryüzü sıcaklığının ve bitki ve bakterilerin fotosentez yapmasının azalmasına neden olacaktır. Fotosentezin azalması yiyecek zincirini bozacak ve kitlesel ölümlere (buna insanlarda dahil) sebep olacaktır. Ayrıca bu teoriyi ortaya atan bilim adamları ABD’de Mount St. Helens, Filipinler’de Mount Pinatubo yanardağlarının volkanik patlamalarından çıkan kül ve tozun gezegenimizin dışına kadar çıktığına da dikkat çekmişlerdir. Bu senaryo dinazorların yok olmasına neden olduğu ileri sürülen dünyaya astroid-çarpması hipotezine benzemektedir.
Atmosferik Etkiler

Nükleer silahlar orijinal hedeflerinin dışına çıkabilen uzun-vadeli inanılmaz tahrip edici güçleri vardır. Bu nedenledir ki ülkeler ve hükümetler nükleer silah yapım teknolojisinin ve malzemesinin yayılmasını kontrol etmeye çalışmakta ve Soğuk Savaş zamanında mevzilenmiş nükleer cephaneliği azaltmaya çalışmaktadırlar.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder