28 Mayıs 2017 Pazar

LYS’YE İKİ HAFTA KALA NELER YAPILMALI ?

YGS’ de istediği net sayısını çıkaramayan adaylar, iyi bir hazırlık süreci geçirmişlerse LYS’de bu açığı kapatabilirler. Peki, LYS’ye iki hafta kala adaylar ne yapmalı? 

LYS SINAVI ile ilgili görsel sonucu

EKSİĞİNİZ OLAN KONULARA ODAKLANIN

LYS-1, LYS-4 ve LYS-5 sınavlarına kalan süre diğer sınavlara kalan süreden az. Bu derslerdeki konu eksiklerinizi biraz öne çekmenizde fayda görüyorum. 

Sınavlara kalan süre yaklaştıkça öğrencilerde ister istemez sınav stresi oluşmaktadır. Bu dönemlerde öğrenciler bazı temel hatalarda bulunabilmektedir. Örneğin, öğrenci eksik olduğuna inandığı ve deneme sınavlarında düşük puan aldığı dersle ilgili konu eksikleri olduğunu hissedip kitap almaktadır. Kitap alınmasında bir hata yok ama kitabı alıp baştan sona bitirmeye çalışmak hatadır.

Öğrencilerin yapması gereken eksik olduğu derslerle ilgili konu eksiklerini tespit edip kitaplarda o konularla ilgili yerlerden sorular çözmektir. Bir kitabı alıp bütün testlerini çözmeye çalışmak öğrencinin hem zaman kaybetmesine hem de kitabı bitireyim derken hazırlanması gereken diğer dersleri ihmal etmesine neden olacaktır. 

Özetle, bu sınavlara hazırlanan öğrencilerin konu eksiklerini kapatmaları için süre daralmaktadır. Öğrenciler konu eksiklerini kapadıktan sonra süratle ÖSYM’nin geçmiş yıllarda sorduğu soruları çözmeye çalışmalılar. Öğrenciler çıkmış ÖSYM sorularını çözmeden sınava tam olarak hazırlandıklarını düşünmemeliler. 

SAKIN OLA PES ETMEYİN!

LYS-2 ve LYS-3 sınavlarına kalan süre her ne kadar diğer sınavlara kalan süreden uzun gözükse de bu sınavlarda sorumlu olduğunuz dersleri ihmal etmemelisiniz. 

Kalan süre bilinçli, paniklemeyen ve sonuna kadar mücadelesine devam edecek olan öğrenciler için fırsatlar sunmaktadır. Sakın ola pes etmeyin ve pes etmenize neden olacak düşünceler içerisine girmeyin. 

Sınav akşamına kadar ders çalışan ve konu eksiklerini kapatmaya çalışın. Sınav akşamına kadar konu eksiklerini kaptmaya çalışan ve sınavlarda başarılı olan nice öğrenciler gördük ve görmeye devam edeceğiz. Önemli olan kendinize olan inancınızı kaybetmemeniz ve hedeflerinize emin adımlarla yaklaşmak için mücadele etmenizdir. 
GEÇMİŞ YILLARDA ÇIKMIŞ SORULAR ÖNEMLİ! 

LYS-2 ve LYS-3’e hazırlanan öğrenciler, konu eksiklerini kapattıktan sonra biran önce ÖSYM’nin geçmiş yıllarda sorduğu soruları çözmeye çalışmalılar. Yanlış yaptıkları soruların konu eksiklerini tespit edip hazırlıklarını buna göre şekillendirmeliler. 

Bütün konulara çalışıp zaman kaybetmek yerine eksik olduğunuz konulara çalışıp nokta atışı yapmanız lehinize olacaktır. 

HER GÜN 1 DENEME ÇÖZÜN

Bu günden itibaren sınav saatine ve süresine uygun olarak her gün 1 deneme çözmek ve bu denemelerde çıkan eksiklere göre çalışmamızı devam ettirmemiz yararınıza olacaktır.

Çözemediğiniz soruların muhakkak çözümlerini veya cevaplarını öğrenmeye çalışın. 

STRESLİ ORTAMLARDAN UZAK DURUN 

Stresli ortamlardan ve arkadaş çevresinden uzak durmaya çalışın.Unutmayın ki stres bulaşıcıdır. 

Sportif faaliyetlerde bulunurken; ağır kondisyon gerektiren ve bedeninizin yorulmasına veya sakatlanmanıza neden olabilecek sportif faaliyetlerden uzak durmanız gerekmektedir. Örneğin, halı sahada futbol oynamak hem bedeninizin yorulmasına hem de ciddi sakatlıklar geçirmenize neden olabilir. 

UYKU DÜZENİNE DİKKAT!

Uyku düzeninize özen gösterin. Belirli saatlerde yatıp belirli saatlerde kalkmaya çalışın. Uykunuz 5 saatin altına düşmemeli 7 saati de geçmemelidir.

Beslenmenize dikkat edin. Akşamları yağlı yemeklerden uzak durmaya çalışın. 

Yemeklerde yağın az olduğu yemekleri veya sebzenin bol olduğu yemek türlerini seçmeniz ders çalışırken uykunuzun gelmesini engelleyecektir. 

Geç saatlerde yemek yeme yerine bol bol meyve ve sebze tüketmeniz sizi daha dinç tutacaktır

Özellikle öğlen saatlerinde dışarda yenilen yemeklere veya abur cuburlara dikkat etmek gerekir. mümkünse bilmediğiniz müesseslerden alış veriş yapmayın veya yemek yemeyin.  

2017 YGS ve LYS de Puan Türü Değişen Bölümler

Yüksekö­ğretim Kurulu (YÖK­) tarafından Yükseköğretime Geç­iş Sınavı (YGS) ile ö­ğrenci alan öğretmenl­ik programları, aynı ­içerikteki Lisans Yer­leştirme Sınavları (L­YS) puan türlerine çe­vrildi.
2017 YGS ve LYS de Puan Türü Değişen BölümlerHer yıl olduğu gibi bu yılda bir çok puan türü değiştirildi.Önceki yıllar arasından en çok ses getiren değişiklerden biri ise Hukuk programlarının puan türünü TM-2’den TM-3’e değiştirmesiydi. Geçen yıl ise bir grup bölümde daha puan türü değişikliğine gitti. Bu geçişlerin hepsi ya TM-2’den TM-3’e ya da TS-1’den TS-2’ye oldu. Bu yıl da YGS puan türlerinden TS-1,MF-1,MF-3 ve TM-2 de daha çok geçiş oldu.En önemlileride öğretmenlik bölümlerinde değişikliğe gidildi.
YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, puan türü değiştirilen programları açıkladı. Buna göre, bilgisayar­ ve öğretim teknoloji­leri öğretmenliği pro­gramı YGS-1 puan türü­nden MF-1 puan türüne­, beden eğitimi­ ve spor öğretmenliği­ programı, YGS-6’dan ­TM-2’ye, kimya öğretm­enliği programı, YGS-­2’den MF-3’e, okul ön­cesi öğretmenliği pro­gramı, YGS-5’ten TS-1­’e, özel eğitim­ öğretmenliği program­ı da YGS-4’ten TS-1 p­uan türüne dönüştürül­dü. 

YÖK Başkanı Saraç, değişikliğin sebebini ise şöyle anlattı: 
300 BİNLERE ULAŞTI: Tıp ve hukuk programlarına giren öğrencilerin başarı sıralamalarına baktığımızda birkaç yıl öncesine kadar ilk 10 binden öğrenci alan bu programların 100 binlere, 200 binlere, 300 bine kadar ulaştığını gördük. Şimdi tabi bir programda eğitim öğretimi sürdürmek için gerekli niteliğe haiz olmasının sağlanması lazım, ayrıca da bir sınıftaki öğrencinin mütecanis olması lazım. Tıp ve hukukta biz geçen sene tıp için 100 bin kontenjanı 101 binden öğrenci alıyordu, biz 40 bine çektik ve 31 binden öğrenci aldı tıp, çok büyük bir başarı, umduğumuz başarının üstüne çıktı. Hukukta ise 365 binden öğrenci alıyordu, yine getirdiğimiz kural çerçevesinde bunu da 150 binle sınırladık.
ÜNİVERSİTELER KENDİ SINIRINI YUKARIYA ÇEKTİ: Bir başka şey daha yaptık, vakıf üniversitelerine dedik ki, kendi kurumsal değerinizi, marka değerinizi oluşturmak için siz bunları yukarı çekebilirsiniz. İstanbul’da, Ankara’da, bazı vakıf üniversiteleri bu mesela tıpta, hukukta, bizim koyduğumuz bu sınırı daha yukarıya doğru da çektiler dolayısıyla, çok başarılı bir uygulama gerçekleştirdiğimizi düşünüyoruz, üniversitelerimizde birlikte aldık bu kararı.
BARAJ GELDİ: Bu sene öğretmenlik programları ile ilgili iki önemli karar aldık. Birincisi, başarı sıralaması şartı getirdik. İkincisi, ilk aşamada yani YGS’den öğrenci alan programları LYS’ye yani ikinci aşamaya çektik. Başarı sıralamasını 240 bin olarak belirledik. 
DURUM ÇOK VAHİMDİ: Okul Öncesi Öğretmenliğine 1 milyon 420 bin 417’nci öğrenci Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliğine, 1 milyon 198 bin 329’ncu öğrenci, Özel Eğitim Öğretmenliğine, 1 milyon 14 bin 288’inci sıradaki öğrenci kabul ediliyordu. Bu yıl 150 puanı geçen öğrenci sayısı 1 milyon 879 milyon 812 olduğunu düşünürsek durum çok vahimdi.